Las Palmas, Kanariøyenes pulserende hovedstad

0
844
Las Palmas
Las Palmas

Det er sterkt misvisende å kalle Las Palmas for bare en by, for hovedstaden på Kanariøyene har egentlig mange bebyggelser. Las Palmas fremstår også med en rekke fargerike ansiktsuttrykk og dette bidrar til å gjøre byen spennende.


Las Palmas kan tilby alt fra storbyferie til strandliv. Nå er det flere storbyer som kan skilte med mye av det samme, men det er ofte byer som er mye større i folketall og utbredelse. Med lange avstander begrenses ofte utferdstrangen noe av praktiske årsaker, men i Las Palmas kan du for det meste bruke apostlenes hester. Blir du sliten eller er i villrede, vil en taxi hjelpe deg videre på ferden. Det bor ca. en halv million mennesker i byen, så etter internasjonal målestokk er det ikke all verden i størrelse.

Reiser du via Las Palmas flyplass – se våre tilbud på leiebil – kundeservice på norsk.

Hovedgate med flere navnhttps://spaniaguiden.no/leiebil/alicante
Stranden Las Canteres står sentralt i Las Palmas pulserende liv. Stranden er velstelt, restaurantene er mange og havet overraskende salt og rent. På det smaleste er stranden bare 400 meter bred, men til gjengjeld strekker den seg ti kilometer mot sør. Mot nord finner vi havnen Puerto de la Luz, som har en to kilometer lang molo. Havnen er travel siden den ligger i skjæringspunktet for de transkontinentale rutene. Puerto de la Luz er beskyttet av halvøya La Isleta.

På sørsiden av halvøya starter også hovedgata, som går tvers gjennom den langstrakte byen. Gata skifter navn ved flere anledninger, men etter hvert går gata over til å bli gå- gate og da bærer den navnet Triana. Det samme navnet som bydelen. I Triana kan du besøke små og store forretninger. Mange merkevarebutikker med nye, moderne fasader. Løft imidlertid blikket og sjekk bygningene. Spesielt i annen etasje kan du finne arkitektoniske perler. Det er bruken av kurvede linjer og vakre planteutsmykninger som kommer godt til syne. Inspirasjonen er i sin tid hentet fra Belgia, Frankrike og det spanske fastlandet.

Plaza de Cairasco
Hvis det er ønskelig med flere shopping­alternativer, så finnes Las Arenas og Corte Ingles i byen. Sistnevnte er jo en sikker shoppingvinner uansett.
Du vil – via gågata – passere en vannløs kløft, Barranco Guiniguada, og komme inn i General Mola. Denne gata går gjennom den eldste bydelen i Las Palmas – Vegueta. Uansett om du har god eller dårlig tid når du besøker Las Palmas, så må du avsette et par timer i dette området.

Puster deg i nakken
Historiens vingeslag nærmest puster deg i nakken i Vegueta. Det oser av gamle dager, der du vandrer på brosteinen og ser på de eldgamle bygningene. Det var når spanierne inntok Gran Canaria og Las Palmas på 1400-tallet at de fattet interesse for bydelen Vegueta. Hit kommer byens innbyggere den dag i dag for å handle eller for å spise. Kanskje tar de seg en liten tår for tørsten eller de bare sitter og slapper av under skygge­fulle palmer, for ingen kan la tiden flyte av gårde som spanierne. Apropos palmer: Det er ingen tvil om hvor byen har fått sitt navn fra. Palmetrærne dominerer bybildet langt utover det som mer vanlig på disse breddegrader. Det sier sitt om antallet.

Katedralen i Las Palmas

Fremfor katedralen finner vi torget Plaza de Santa Ana. Her holdes byens offisielle seremonier og festligheter.

En av Veguetas største bygninger heter Santa Ana. Det er en katedral av den store, litt slitne sorten. Opprinnelig ble det bygd en liten kirke på tomta, men etter hvert ble kirken forvandlet til en katedral. Fremfor katedralen finner vi torget Plaza de Santa Ana. Her holdes byens offisielle seremonier og festligheter. Den hvite to etasjeres lange bygningen langs torget tilhører biskopen. Mellom palmene og benkene driver en gruppe kvinner gymnastikk, mens et par eldre herrer smatter på sigaren og diskuterer lavmælt. Triveligere kan det knapt bli.

De gamle salgshallene
Santa Ana katedralen ”bevoktes ”av et par hunde­­statuer. Det hevdes fra flere hold at Kanari­øyene fikk navn etter en spesiell hunderase og det kan være mulig, for Canis betyr hund på spansk.
I begynnelsen av den gamle bydelen ligger også de gamle salgshallene, der du kan meske deg med alt det gode Spania kan tilby av råvarer. Salgshallen driver fortsatt etter den gamle metoden. I baren, på hallenes langside, sitter herrene med en kaffe og brandy, mens damene småtripper inne i hallene og handler. Kjønnsrollemønsteret har endret seg radikalt i Spania det siste ti-året, men noe henger altså fortsatt igjen. Ønsket eller uønsket, vet ikke vi.

Stygt og vakkert
De ulike bydelene er bygget opp til forskjellige tider. Castillo de la Luz ble f. eks bygd bare noen år etterat Columbus hadde oppdaget den nye verden, mens Ciudad Jardin er fra slutten av det nittende århundre. Bydelen er vakker med egen zoologisk hage og friluftsmuseum, Pueblo Canario.
Ikke like vakkre er høyhusene som er bygd i utkanten av Las Palmas. I det du nærmer deg byen, fra flyplassen Gando, støter du nemlig på en rekke stygge blokker. De ble i sin tid reist for å få bukt med fattigdommen og slummen i den spanske storbyen, så vi trøster oss med at hesligheten har fylt en samfunnsrolle og bærer naturligvis over med det.

Kanariske rikmannshus
Utover Pueblo Canario er det mange andre museer du kan besøke. Nestor Martin Fernandez de la Torres museet er blant de mest besøkte i Las Palmas. Museo Nestor pryder museet med sine tegninger, malerier og akvareller. Huset Casa de Colon er en annen plass som de fleste pleier å få med seg. Casa de Colon er altså huset til Colombus. Sjøfareren bodde blant annet her før han bega seg ut på sinn fjerde og siste reise i 1502. I dag fremstår huset som et typisk kanarisk rikmannshus fra begynnelsen av attenhundretallet med skyggefulle patioer og svalganger. Du kan på sett og vis følge reisene som Columbus foretok. Møbler, våpen og kart fra 1400-tallet gir en informativ følelse av hvordan man levde på denne tiden. Oppdagelsen av Amerika er godt dokumentert og tre av skipene som Columbus brukte finnes i modellform.

I likhet med Gran Canaria forøvrig har også Las Palmas fått en oppgradering. Infrastrukturen har blitt bedre, standarden på bygningsmassen har økt og byen fremstår i dag mer som enn skikkelig storby enn bare for noen år tilbake.
En uke eller to i Las Palmas eller en langweekend for den saks skyld, og du sikrer deg altså storby­ferie og badeferie på samme tid. Så sant du er voksen da, for barnefamilier bør nok fortsatt reise lenger sør på øya og innta sine charterpregede ferieanlegg med bamseklubb og andre aktiviteter.

Las Palmas flyplass transport – bussruter, taxi og leiebil