25.4 C
Alicante
30.4 C
Málaga
24.7 C
Las Palmas de Gran Canaria

OECD godtar ikke statlig kontroll over leiemarkedet i Spania

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling godtar ikke den spanske regjeringens nye lovverk som er ment å gi det offentlige større kontroll over utleie-markedet.

OECD mener regjeringens lovverk går for grovt ut og tiltakene med å kontrollere utleie-prisene ikke vil bidra til å gjøre boliger mer tilgjengelige. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling avviser helt den spanske regjeringens forsøk på offentlig kontroll i markedet.

I Barcelona, hvor det radikale rådhuset allerede har slike tiltak i kraft, har man sett at utbyggerne trekker seg ut av byen. Resultatet er færre nye boliger og ekstremt høye priser på det som tilbys.

Den spanske regjeringen, som består av PSOE og venstre-populistene PODEMOS, har lagt frem lover som er ment å «kontrollere» prisene på utleie av boliger i «press-områder». Formålet med loven er å få ned leieprisene primært i storbyene. Spesielt unge har problemer med å kunne betale for en leiebolig i sentrums-nære deler av spanske storbyer.

I koalisjonen mellom det spanske arbeiderpartiet, PSOE, og det nye partiet PODEMOS har sistnevnte presset på for en slik lov. Podemos er et relativt nytt parti med hovedsaklig unge velgere. Partiet vokstre frem av dem frustrasjon man så i den spanske befolkningen i kjølvannet av finanskrisen. Høy arbeidsledighet rammet spesielt de unge. En av partiets fanesaker har siden starten vært å gjøre det enklere for unge og sårbare grupper å skaffe seg egen bolig.

Fire regioner har bedt om «priskontroll

Fire av Spanias seks autonome regioner som har «pressområder» ønsker seg et nytt loververk som lar dem gripe inn i boligmarkedet for utleie.

Valencia-regionen, Kanariøyene, Balearene og Katalonia er alle ledet av PSOE-presidenter med unntak av Katalonia som er helt uten president for øyeblikket. I Andalucia og i Madrid, som er ledet av Partido Popular, ønsker man å dempe høye leiepriser på andre måter.

Representanter for de fire ba i mars regjeringen om å legge inn mekanismer for å offentlig inngripelse i leiemarkedet i en fremtidig lov om bolig, «ley de vivienda».

Relaterte saker

- Advertisement -