Kjøpe bolig midt i koronavirus-krisen

Publisert

Den helse- og økonomiske krisen forårsaket av koronaviruset i Spania har lammet tusenvis av boligsalg. Bare de transaksjonene som er akutte, vil bli signert foran notarius. Og bare en representant fra hver part. Dessuten går Eurokursen opp og ned som en berg-og-dalbane. Alt dette finnes det løsninger på.

For dem som leter etter et nytt hjem i solen, er det nå et godt tidspunkt å kontakte meglerne og finne svar på spørsmål rundt den fremtidige ferieboligen.

Slik tingene er nå i disse koronatider med deklarert alarmsituasjon har vi trykket på pauseknappen. Vi får ikke betalt skatter, registrert arv, kjøp og salg av bolig eller gått til notaren med mindre det er så å si livsviktig. De som allerede har kontrakter inngått og i gang får da utsatt frister i den tiden dette gjelder, og den tiden tilstanden varer, legges da til etter at alramsituasjonen er opphevet .

Til tross for portforbud vi opplever om dagen, kan vi fremdeles gjøre mange ting for å avansere i jakten på vår nye bolig i Spania.  Vi må bare dra nytte av tilgjengelig teknologisk verktøy og fagpersoner.

I disse digitale tider er det ingen tvil om effekten teknologier har på alle områder. De siste årene har online konsultasjoner og utvikling av nye verktøy og digitale kanaler, spesielt innen eiendomssektoren, vokst betydelig.

Det er fullt mulig å kjøpe og selge boliger online. Både brukte og nye. Vi har tilgang til all informasjonen vi ønsker via internett. Teknologien har blitt en viktig alliert i disse eksepsjonelle tider vi lever i nå som kan hjelpe oss mye.

Med videokonferanse, kan du ha visning i sanntid uten å bevege deg fra ditt eget hjem. Du kan besøke området der boligen ligger via satellittkart på nett, når som helst, via en bærbar datamaskin, smarttelefon eller nettbrett. Alt dette uten å måtte gå visning og med samme garantier og sikkerhet som om du hadde kjøpt det på tradisjonell måte.

Eiendomsportalene er fremdeles 100% tilgjengelige i alle format (web, mobil, apper), noe som gjør dette til et ideelt tidspunkt å dra nytte av bilder, beskrivelser, detaljer og lage en liste over eiendommer du liker eller som er av interesse. Du kan bruke verktøy for å lagre søk og favoritter. Og praktisk talt besøke boligene via web og video.

Du kan kontakte selger eller megler, det anbefales. Selv om du ikke fysisk kan besøke boligene, kan du løse tvilsspørsmål via de som kjenner eiendommen best: Eiendomsmegleren eller eieren kan sende deg flere bilder, avklare husets tilstand eller tilgjengeligheten, gi deg mer informasjon som ikke er detaljert i annonsen.

Hvis du også kontakter en eiendomsmegler, kan denne også anbefale alternative eiendommer i samme pris, kategori og med samme beliggenhet.

Dersom du ikke kjenner området godt, kan du finne ut av: Hvilke offentlige tjenester finnes i nærheten, hvor langt er det til kommunehuset og andre kontorer, treningssentre, transport, supermarkeder og andre servicetilbud. Siden omgivelsene, fasiliteter og beliggenhet er en grunnleggende del av beslutningen rundt det å kjøpe bolig, er det viktig å få rede på.

Så kan du sette opp et regnskap og finne ut hva handelen koster, ikke bare prisen og skattene, men også kostnadene for å flytte, kjøpe møbler, pusse opp dersom det er nødvendig, og driftskostnader.

Til slutt formalisering: Dette er den delen der prosessen for øyeblikket er mest fastlåst, på den ene siden fordi de fleste banker krever åpning av kontoer og signering av andre dokumenter som ikke har en ekstern digitalisert prosess, og for en annen fordi notarer i disse dager bare kan bistå oss i tilfeller der det er en påvist hastegrad, og alltid etter avtale. Dette løses med oppgjørsfullmakter fra partene, noe som er vanlig.

Det er viktig å vite at hvis kjøpet av boligen foregår uten pantelån, er det mulig å unngå å signere foran notar: Kjøp og salg av en bolig kan gjøres i et privat dokument og senere offentlig skjøtes (foran notar) og registreres inn i eiendomsregisteret. Dette anbefales imidlertid ikke på grunn av færre garantier og sikkerhet. En avtale mellom parter uten inngrep fra en Notarius Publicus gir færre garantier, men det kan være en midlertidig ordning mellom partene, inntil det er mulig å tinglyse et offentlig skjøte.  Alltid med advokat eller annen fagkyndig representant involvert i kontrakt og sikring.

En løsning på den usikre Euro/kronekursen kan være å avtalefeste prisen i kroner, dersom kjøper og selgers valuta er Kroner. Den delen av oppgjøret som skal til hjemlandet kan overføres via konti i hjemlandet. Kostnadene på begge sider, skatter og avgifter må selvsagt beregnes og betales i Euro.  Mange banker og valutameglere gir oss mulighetene til å feste kursen, kjøpe på spot og andre løsninger som er verdt å evaluere.

Vi skal, kjøpe, selge og bo etter at alt dette er over. Det er mye vi kan gjøre hjemmefra og foran skjermene våre. Men det beste vi kan gjøre nå er å holde oss hjemme, forberede oss på livet etter pandemien og ta vare på hverandre og de svakeste i samfunnet.

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Flere artikler fra Mona Nielsen om bolig i Spania

Mona Nielsens artikler om det å kjøpe og eie bolig i Spania er også publisert på på www.Spania.no, www.SpaniaPosten.no, og www.boligispania.no.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter