Norsk Forening i Nerja

Publisert

Finn Tuft fra Asker er president i Norsk Forening i Nerja og nyter solstrålene på en varm høstdag i Nerja sentrum. Isbroddene fra Norge er skiftet ut med nystrøket skjorte, kortebukser og sandaler.
– Vi er 200 medlemmer i foreningen, men vi har et potensial på 5-600 medlemmer, sier president i foreningen, Finn Tuft.

Av medlemmene er det bare noen få som bor fast i Spania, mens resten ferierer i broddemånedene.
– Når isbroddene må på under beina i Norge, da trekker vi sørover til Spania, sier Tuft som selv bor i Torox.
Norsk Forening i Nerja dekker Nerja, Torox og Almunecar.

Spennende reiser
I Torox finner man 95 nordmenn, i Nerja nærmere 400 nordmenn mens andre bor spredt i områdene rundt.
– Vi har til sammen ni møter per år. Da kjører vi quiz, foredrag, underholdning, noen ganger kommer Sjømannskirken på besøk og til jul har vi norsk julebord med ribbe og surkål, sier Tuft.
Foreningen arrangerer busstur til Sjømannskirken i Calahonda to ganger per sesong for å få med seg gudstjenestene.

Leiebil på Malaga Flyplass? Se ukens tilbud på SpaniaGuiden.no
Drar på togtur

Norske klubben i Nerja
Norske klubben i Nerja

– Vi arrangerer en kort reise til forskjellige steder hver sesong. I november drar vi til Madrid og Toledo med hurtigtoget AVE og buss, og til våren skal vi til Càdiz og besøke den berømte rideskolen i Jerez de la Frontera, sier Tuft.
Tidligere har foreningen vært i Sevilla, Cordoba og Extremadura.
– I tillegg til reisene har vi også flere dagsturer til forskjellige steder. Da besøker vi Granada, Malaga og områdene rundt. Vi fyller som regel en buss, så turene er populære til tross for at folk er veldig flinke til å komme seg rundt på egenhånd, sier Tuft.

Et behov og en trygghet
På møtene er det alltid mellom 90 og 120 medlemmer. Noen ganger spiller Hot Club opp til dans med låter fra Django Reinhardt.
– Da er det god stemning, sier Tuft.
Foreningen i Nerja har etter hvert blitt en veldig sosial gjeng.
– Damene har egen strikkeklubb hvor de møtes hver mandag. Der er det også et bibliotek. Vi har det veldig sosialt sammen og vi møtes ofte til allsang og rekefest, sier Tuft.
Den norske forening i Nerja ble opprettet i 1995.
– Det virker som om at det er et behov for en forening. Det er nesten bare pensjonerte nordmenn her, og gjennomsnittsalderen er over 70 år. Her i Nerja har vi ikke norske leger eller norske bedrifter slik det er andre steder langs kysten. Det er et behov og en trygghet for nordmenn å ha en møteplass, sier Tuft.
Selv om foreningen er norsk, har de også medlemmer fra Sverige, Finland og Danmark.

Integrerer seg i Spania
De har flere foredragsholdere på møtene for den spanske interessen er stor. I november var det foredrag av Rudolf Brand om Spania etter general Francos regime.
– Da vi først kom til Spania reiste vi fra Altea og videre nedover til Estepona. Vi fant fort ut at vi ville kjøpe hus lenger syd i Spania siden det vanligvis er et par grader varmere her nede. Vi ville heller ikke bosette oss i noen typiske norske kolonier. Vi ville inn i det spanske miljøet, og valget falt på Torox, like utenfor Nerja, sier Tuft.
Tuft og hans kone ville ha kontakt med spanjoler, og har vært ivrige deltagere på spanskkurs.
– Vi gikk på spanskkurs før vi kjøpte oss hus, og vi fortsetter ennå. Det er veldig mange i klubben i Nerja som prøver å lære seg spansk. Vi hadde en som gav oss privatundervisning, og han gikk på runde blant klubbmedlemmene, sier en smilende Tuft.
Fra fiskelandsby til turistby
Nerja er en gammel fiskelandsby, men de fleste lever i dag av turismen. Byen har 22.000 registrerte innbyggere, og 7.000 av disse er utlendinger. De fleste utlendingene i Nerja er argentinere, engelskmenn og svensker.
– Det er en veldig sjarmerende by med flotte badestrender. Mange restauranter, utesteder og gågater. Det synes at det er en turistby, sier Tuft som roser kommunen for at de klarer å holde byen ren og pen.
– Terrenget her er veldig flott for oss som liker å gå på turer. Den flotteste turen er langs Rio Verde ved den gamle veien til Granada. Da kjører vi opp og følger elven nedover. Turen tar ca. seks timer, og så bader vi i elven underveis. Folk er generelt veldig flinke til å reise og komme seg rundt. Det er veldig mange fine små landsbyer som Cómpeta, Torox og Frigiliana som ligger et steinkast fra Nerja. Det er også korte avstander til Granada, Sevilla og Cordoba. Det er en attraktiv by for nordmenn grunnet sin gode plassering. Spansk historie og kultur ligger rett utenfor døren, sier Tuft.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter